Rivierlandschap met vissersboot

Jan Knikker Junior (1911-1990)

Dit karakteristieke olieverf werk van Jan Knikker Junior oogt fris. Rechtsonder gesigneerd. Het werk is gelijst in het mooie originele kader en is in goede staat.

Biografie kunstenaar

Jan Simon Knikker (Leiden 1911 – Den Haag 1990), roepnaam Jan, werd in 1911 in Leiden geboren. Hij woonde en werkte in Wassenaar, daarna Voorschoten tot 1937 en daarna in Den Haag. Signeerde met Jan Knikker jr. Zoon van Jan Simon Knikker sr.

Hij was een leerling van de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag (1928-1932) en van zijn vader Jan Knikker sr.
Hij schilderde in figuratieve trant zomer-, rivier- en winterlandschappen, stillevens en stadsgezichten in stijl van de Haagse School. Hij wordt dan ook gezien als een navolger van de Haagse School en hij werkte veel voor de kunsthandel. Zijn stadsgezichten zijn vooral in het buitenland bijzonder gezocht.
Hoewel het schildersgeslacht Knikker en met name Jan Knikker senior (Oude Jan) en Aris Knikker uit Noord-Holland kwamen zijn Oude en jonge Jan Knikker tot echte Haagse schilders geworden. Jan Knikker senior (Oude Jan), vestigde zich rond de eeuwwisseling in Den Haag, waar Jan Knikker junior in 1911 aan De La Reykade, nu de La Reyweg, werd geboren. Destijds lag deze aan de rand van de stad met een weids uitzicht op het daarachter gelegen landschap. Zo konden Oude Jan en junior vanuit hun huis onbeperkt inspiraties opdoen om hun impressies van de vrije natuur op het linnen vast te leggen. Naar eigen zeggen, bescheidenheid was hen vreemd, vertegenwoordigden Oude Jan en junior de welbekende Haagse School van Maris, Bosboom en Roelofs. Vandaar zo verklaarde Jan Knikker junior in een kranteninterview, dat zij zich toelegden op landschappen en stadsgezichten.

Het viel vader en zoon in de begin jaren niet gemakkelijk om hun schilderijen aan de man te brengen. Wie zijn schilderijen niet kwijt kon had niet te eten. Veel schilderijen werden via de kunsthandel verkocht. Handelaren bestelden regelmatig grote aantallen schilderijen die zij dan in consignatie afnamen. Vervolgens brachten deze de schilderijen regelmatig, snel naar een veiling, zodat er uiteindelijk voor de Knikkers weinig overbleef. In de 30er en 40er jaren deed een goed schilderij zo rond de tien gulden.

De latere Jan Knikker junior was een totaal ander man dan de Jan Knikker uit zijn jeugdjaren. Hoewel hij nog steeds leefde als een bon-vivant, kleedde hij zich niet op een wijze die kenmerkend is voor een kunstenaar. Jan junior zat altijd goed in het pak, zag er gesoigneerd uit, dronk op gezette tijden zijn borreltje en was erg gehecht aan zijn vaste merk sigaren. Tot in zijn laatste levensjaren had Jan Knikker junior nog voor jaren opdrachten. Opdrachten, die hem in staat stelden te genieten van de genoegens des levens. Jan Knikker junior werkte uitsluitend overdag. Hij vond het uit den boze te schilderen bij kunstlicht.

Info: Scheen, Benezit, RKD

Medium Olieverf op doek, gesigneerd rechtsonder, niet gedateerd
Maten
36,5 cm x 30 cm incl. lijst, 24 cm x 18 cm excl. lijst

Conditie
In hele goede staat. Recent (2021) schoongemaakt door een restauratie atelier.

Prijs
VERKOCHT