Portret jongedame 1886

Clasine Neuman

Intrigerend portret van aimabele jongedame uit 1886. Mogelijk actrice Elisabeth Christina Poolman (1849-1930). De zelfverzekerdheid in de blik draagt zeker bij tot de aantrekkelijkheid van het werk.

Rechts midden gesigneerd en gedateerd. Tevens is de signering gebrand in het spierraam. Het werk is gelijst in orginele ovale kader en is in goede staat.

Biografie kunstenaar

Clasina Carolina Frederica (Clasine) Neuman werd geboren in 1851 aan de Bloemgracht Amsterdam als dochter van de schilder Johan Heinrich Neuman en Aletta Catharina Petronella Elisabeth Theunisz. Ze leerde de eerste beginselen van het vak van haar vader en werd verder opgeleid aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam. Ze schilderde en tekende stillevens, genrevoorstellingen en portretten, waaronder een van haar vader.

Neuman woonde en werkte in Amsterdam, tot ze in 1891 verhuisde naar Den Haag. Ze was lid van Arti et Amicitiae en het Genootschap Kunstliefde. Ze kwam tot drie maal toe niet door de ballotage van de Pulchri Studio, waarop haar vader begin 1895 een boze brief schreef naar het bestuur. Hij opperde dat de heren mogelijk bang waren voor de concurrentie van dames. Het mocht niet baten. Neuman exposeerde onder andere bij diverse tentoonstellingen van Levende Meesters en de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid 1898. In 1901 behaalde ze de tweede plaats op een kunsttentoonstelling in Parijs. Haar werk is onder meer opgenomen in de collecties van het Kunstmuseum Den Haag en het Frans Hals Museum.

De schilderes overleed in 1908 in Den Haag, op 57-jarige leeftijd. Een jaar later werd het werk dat was achtergelaten in haar atelier geveild bij de Haagse Kunstkring.
Scheen; Tentoonstellingen Rotterdam. Amsterdam en Den Haag 1885-1903: diverse stillevens; vruchten; een behoeftig oud-strijder; zorg en lijden; oude Scheveningse vrouw; diverse portretten (w.o. van kinderen). Musea; Haags Gemeentemuseum: portret van J. Bosboom. Frans Halsmuseum Haarlem: rokende visser. Stedelijkmuseum; portret J. Neuman

Medium
Olieverf op doek uit 1886, rechtsmidden gesigneerd

Maten
75 cm x 91 cm incl. lijst, 59 cm x 72 cm excl. lijst

Prijs
VERKOCHT