Stilleven, koperen ketel, pot met aardappelen

Julien t´ Felt

Stilleven, koperen ketel, pot met aardappelen

Biografie kunstenaar

Julien ’t Felt (1874, Gent – 1933, Antwerpen) Julien ’t Felt was de jongste zoon van Charles ’t Felt, de oprichter van drukkerij ’t Felt. Daar tekende Julien ’t Felt als vijfjarige voor het eerst op een lithosteen.

Van 1888 tot 1894 studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij kreeg les van Charles Boom, Edward de Jans, Jan-Willem Rosier, Albert de Vriendt en Karel Verlat. Tegen het einde van zijn studie legde ’t Felt zich toe op het tekenen van portretten en dieren.

Schilderijen van ’t Felt waren voor het eerst te zien op de Wereldtentoonstelling van Antwerpen in 1894. T’ Felt was een schilder die in de lijn van de traditie bleef werken. Hij boekte vooral succes op het gebied van toegepaste kunst.

In 1897 tekende t’ Felt twaalf didactische platen voor de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde. Rond die tijd ontwierp hij ook zilverwerk voor de smid Junes.

Vanaf 1912 ontwierp ’t Felt een groot aantal affiches voor de theaters in Antwerpen en Brussel en voor artiesten die optraden in het variététheater Scala. Hij tekende affiches voor populaire toneelstukken, waarop later teksten konden worden afgedrukt, afhankelijk van het gezelschap dat het stuk opvoerde.

in 1914 vluchtte ’t Felt naar Nederland. In Den Haag trok hij in bij de beeldhouwer Toon Dupuis en werd lid van de kunstkring Pulchri. Het jaar daarop reisde ’t Felt naar Engeland en van daaruit naar Rouen en Le Havre in Frankrijk. Hij schilderde portretten van Engelse officieren en oorlogstaferelen.

Bij zijn terugkeer in Antwerpen in 1919 werd de drukkerij grotendeels leeggehaald, mogelijk als wraakactie omdat hij vóór de val van Antwerpen met talloze spotprenten de spot had gedreven met de Duitse agressor. ’t Felt verhuurde de drukkerij aan uitgeverij Patria, waarvoor hij ook zelf aan de slag ging. Ook tekende hij filmaffiches en illustraties voor de uitgeverijen Op de Beeck en Dupuis.

Later verkocht ’t Felt zijn drukkerij aan de drukkerij Delko aan de Lange Koepoortstraat. Hij ging er zelf in vaste dienst. Als tekenaar van affiches voor films steekt ’t Felt met kop en schouders boven al zijn collega’s uit het Interbellum uit. Zijn werk is zowel kwalitatief als kwantitatief uitzonderlijk. Hij was de oudste en meest ervaren werknemer van de firma Delko en kreeg de meeste opdrachten. Zo droeg hij bij aan het nationale succes van deze lithofirma.

Medium
Olieverf op doek uit 1922, linksonder gesigneerd

Maten
46 cm x 66 cm incl. lijst, 40 cm x 61 cm excl. lijst

Prijs
€ 650,00