Abstract landschap

Broer Dobbelsteen

Abstract landschap

Biografie kunstenaar

Broer Dobbelsteen geboren als Johannes Anthonius (Johan) van den Dobbelsteen (Mierlo, 1936 – 2019) studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. In de eerste jaren na zijn opleiding werkte hij nog als ontwerper maar vanaf 1964 is hij als fulltime kunstenaar aan het werk. Zijn werk werd gekenmerkt door primaire kleuren en grote vlakken, ruige vormen en speelse aanpak van het onderwerp. Hij behoorde tot de expressionistische stroming, die voor een groot deel het gezicht van de eerste helft van de twintigste eeuw bepaalde. Experimenteren, spontaniteit en vrijheid werden als belangrijkste principes gehanteerd. Het gebruik van felle kleuren en simpele vormen is typerend voor het werk van Dobbelsteen.
Hij liet zich deels inspireren door de Cobra-beweging. Zijn schilderijen zijn wijdverspreid onder instellingen, kunsthandels, galerieën en particuliere verzamelaars.
Hij was o.a. leerling van Kees Bol, Jan Gregoor en Rene Smeets.
De schilderijen zijn direct afkomstig uit Broer Dobbelsteen’s eigen collectie.
 
Broer Dobbelsteen was niet van de exposities zoals aan het begin van zijn carrière. Dit was ook onnodig gezien zijn werken vaak direct terecht kwamen bij de kunstliefhebber. Nog vóórdat de verf droog was, wat bij Broer Dobbelsteen wel een paar weken kon duren.
Hij bleef absoluut onveranderd noch opgejaagd door de hectiek van deze tijd. Dobbelsteen vaarde zijn eigen koers en bleef altijd dicht bij zichzelf.

Broer en zijn vrouw hebben in de boerderij de Vetpot in Geldrop gewoond van september 1961 tot november 1969, tot deze werd gesloopt. Beiden woonden daarna tot het einde van zijn leven in Geldrop. 

Medium
Olieverf op doek uit 1971, rechtsonder gesigneerd

Maten
93 cm x 68 cm incl. lijst, 91 cm x 66 cm excl. lijst

Prijs
VERKOCHT