Amazones te paard

Gerhardus Petrus ´Ger´ Langeweg

Amazones te paard

Biografie kunstenaar

Gerhardus Petrus ‘Ger’ Langeweg (Oudemolen / Moerdijk 1891 – Amsterdam 1970).
Hoewel het de bedoeling was dat hij leraar zou worden, besloot Ger Langeweg een artistieke carrière na te streven.

Ger nam les aan de School voor Kunstambachten in Amsterdam en werkte in die periode als decorateur en reclametekenaar.
In 1928 verhuisde de schilder naar Brugge en studeerde daar op de Academie en tevens in Gent op de Koninklijke Academie voor beeldende kunst.
In de jaren dertig raakte hij beïnvloed door de Magisch Realisten als Raoul Hynckes (1893-1973) en Wim Schuhmacher (1894-1986). Hij kwam ook in contact met James Ensor, waar hij zich erg verwant mee voelde.

Na een tweejarig verblijf in Parijs vestigde hij zich in 1936 voorgoed in Amsterdam.
Vanaf dat jaar werden de voorstellingen van Langeweg steeds surrealistischer van aard, mede onder invloed van de wereldberoemde schilder Giorgio de Chirico (1888-1978).
Ger Langeweg was veelzijdig kunstenaar, wiens oeuvre geen rechte lijn vertoont. Zijn vroege werk is variërend van zakelijk tot nuchter neo-realisme met later veel fantastische en surrealistische elementen. Op basis hiervan wordt hij beschouwd als én van de weinige Nederlandse vertegenwoordigers van het surrealisme.

Zijn onderwerpen zijn vaak figuren, stillevens, naakt, landschap en fantasiefiguren in een magisch realistische eigen stijl. Zijn lijfspreuk was dan ook; ‘Je moet uit je eigen glaasje drinken’. Ger’s liefde voor de tekenkunst bleek uit het mede-oprichten van het driemaandelijks tijdschrift voor tekeningen genaamd ‘Zwart Wit’.

Ger Langeweg was lid van o.a; Nederlandse Kring van Tekenaars, Vereeniging Sint Lucas (Amsterdam), Arti et Amicitiae (Amsterdam), Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK, Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken

Meer informatie is terug te vinden op rkd.nl en in Scheen.
Tevens zijn er werken opgenomen in de collectie van diverse musea als het Rijksmuseum.

Dit surrealistische schilderij laat een mysterieus landschap met vrouwelijke figuren (Amazones) te paard zien.
Het schilderij verkeert in nette staat, met prachtige pastel kleuren en is voorzien van museaal lijstwerk door Gehring / Heijdenrijk.

Medium Olieverf op doek circa jaren 50/60, rechtsonder gesigneerd
Maten 83 cm x 63 cm incl. lijst, 70 cm x 50 cm excl. lijst

Prijs
VERKOCHT